Acer
Автор: Петя Събинова

Креативна Упоритост + Упорита Креативност

сериен предприемач и дърводелец в свободното си време, Христо Aлексиев е на път да революционизира детските площадки с фирмата си Playground Energy

Двама приятели седят в един бар и единият казва: „Ех, сега ако имаше как…“ Добре познато начало, нали? На много от нас се е случвало да бъдем осенени от идея, да я изстреляме и забравим. Някои хора обаче не спират дотам, а с постоянство и воля превръщат идеите си в реалност. И не просто ги превръщат в реалност, ами и ги изпипват до последния детайл. Христо Алексиев е един от тези хора, а поредната му добра идея е да модернизира първата гейминг платформа – детската площадка.

Сериен предприемач и приключенец с усет за детайлите, Христо има философски поглед над живота и слабост към сложни думи. Има си и цел – да спомогне за намаляването на затлъстяването сред децата, като ги мотивира да се движат повече, докато играят. Именно с тази цел, заедно с Илиян Милинов, създават Playground Energy през 2012 година.

Когато те осени идеята

Началото на историята е добре познато – двамата приятели са в бар и на Илиян му хрумва, че кинетичната енергия от люлеещия се стол, на който седи, би била страхотен начин да зареди батерията на телефона си. За разлика от повечето идеи, родени на по питие, тази сполита точното динамично дуо – предприемач с опит в хардуерните проекти и „най-добрия индустриален дизайнер в България“, както Христо описва партньора си. Идеята бързо се развива и става ясно, че най- полезното място за подобно приложение би било на открито, където няма лесен достъп до източници на енергия. Тъй като и двамата са родители, веднага се сещат за един привидно неизчерпаем източник на кинетична енергия – децата на площадката. „Мислейки какво можем да направим с енергията, която ще се произвежда, решихме, че няма да направим нещо, което да решава енергийния проблем на света, а нещо, което да ги забавлява и направи щастливи“, казва Христо. Така, само за три месеца, в рамките на акселераторската програма на Eleven, в новосъздадената фирма се ражда Lumi – първата „клатушка“, която свети, когато детето на нея се люлее. Децата на Христо по това време вече са прекалено пораснали, за да я изпробват, но 4-годишният син на Илиян е идеалното и изключително доволно опитно зайче. Все пак, колко четиригодишни могат да се похвалят, че са били първите тестови клиенти на прототип, създаден от дизайнер, награждаван три пъти с престижната Red Dot Design Award и създал стол на годината за 2002.

„Първото и най-голямо предизвикателство беше технологично. Трябваше да решим какъв вид генератор да ползваме, така че да мотивираме децата да играят повече. Ако бяхме ползвали класически вид генератор, щяхме да ги затрудним и щеше да се налага да полагат повече усилия, което определено би ги демотивирало“, обяснява Христо. За щастие, след дълги разговори с хора от различни сфери, успяват да намерят правилното решение. Според Христо, успехът на Playground Energy се дължи на комбинация от „креативна упоритост и упорита креативност“. И бързо пояснява: „Креативна упоритост означава, че не си упорит принципно в стил твърдоглав, ами пробваш различни решения за даден проблем. А другото е да не си креативно нестабилен – например, хрумва ти нещо на момента и после два месеца нищо не ти идва на ум. Ние сме упорито креативни – постоянно имаме нещо креативно в главата си.“ На думи звучи лесно, но приятели разкриват, че в началото на проекта Христо не разбира от електротехника и започва да чете учебници и да гледа клипчета от YouTube до момента, в който успява да сглоби цялата електроника в първите клатушки. Просто защото вярва, че в този живот няма ненаучаеми неща.

Предприемач, не на игра

Въпреки че отскоро е в просторен офис в Sofia Tech Park, където Playground Energy се мести заедно с Eleven, Христо по никакъв начин не се вписва в образа на „стартъп фаундър“, който превъзнася успехите си, говори за превземане на света, и с повод и без повод подхвърля термини като „скейлъбилити“ и „екосистема“. Не, той е истински предприемач – скромен, внимателен и фокусиран върху целите си. Макар и в нов офис, все още използва стар дърводелски тезгях вместо бюро – тезгях, който е намерил в интернет и сам е отишъл да си натовари и докара. Е, имат и някои нововъведения, като централно разположения батут, закупен с цел разработка на нови продукти, който сега служи за импровизирани физзарядки.

Христо е съзидателен – обича да работи с ръцете си, а дърводелството и градинарството са сред някои от хобитата му. Харесва също дългите разходки из софийските паркове и твърди, че мисли със скоростта, с която ходи, както и че най-добрите му идеи се раждат именно по време на тези разходки.

Връщайки се към началото и мислите, които предхождат старта на един бизнес, Христо казва: „Моята мотивация винаги е била следната: когато видя интересна възможност и видя, че моите възможности се покриват с нея, искам да пробвам. Ако от това се получи нещо много голямо и променя България, ще съм много щастлив.“ На въпроса дали вече е успял да постигне промяна в България, той отговаря, че има още какво да се работи. Но промяната има различни лица. И ако ставаше въпрос само за Playground Energy, скромността на Христо може би щеше да е оправдана. Но стартъпът за детски площадки далеч не е първата успешна компания, която той създава. Всъщност Христо е сред създателите на шест компании, една от които е и Walltopia, водещият производител на стени за катерене в света. Същевременно е ментор в стартъп акселератора Eleven и чест гост- лектор на семинари и събития на тема иновации и стартиращ бизнес. Във всяка от ролите си той променя по малко света около себе си, а взети заедно, малките промени имат силен заразителен ефект. Този ефект може да бъде видян не само сред предприемаческата общност в България, но и на новооткритите площадки, където дечицата се редят на опашка, за да играят на футуристичните клатушки, които светкат, издават звуци или активират фонтани. Или в детския музей Музейко, където клатушките на Playground Energy не просто забавляват децата, а и ги учат на основните физични принципи.

Правата черта на успеха

Днес, тази промяна се разпростира до трите континента, на които фирмата работи, и четвърти в процес на преговори. Playground Еnergy разработва разнообразни модели люлки, парково и фитнес оборудване. За да ускорят растежа си в сектора на детските площадки, който е подложен на сериозни регулации по цял свят, те решават да се обърнат към ОЕМ бизнес модел, произвеждайки компоненти, които могат да бъдат вградени в съществуващи детски площадки и нови модели на установени на пазара фирми. Това решение им позволява да развият бизнеса си изключително бързо, с минимален човешки ресурс.

„Въпросът, който често си задавам в работата, не е точно въпрос, а е постоянен стремеж и посока на работа за оптимизация чрез премахване“, обяснява Христо. „И Илиян, и аз обичаме да оптимизираме работата си по този начин. Колкото по-малко компоненти има в нещо, било то в бизнес модел или в дизайн на ново изделие, толкова по-добре се чувстваме. У нас има постоянен стремеж да направим нещата по-добре, отнемайки излишното.“ Това, от което имат нужда на този етап, са повече партньори в различните държави, които да продават продуктите им, както и финансово съдействие. Въпреки опита, концентриран в двамата ѝ създатели, компанията все още е стартираща в много отношения и би имала полза от инвестиция – особено от партньор, който може да допринесе не само с финанси, а и с познания и разбиране на пазара. „Не са критични въпроси и не е нещо, с което не можем и не се справяме сами”, казва Христо, „Просто подкрепа от смислени партньори би ускорила процесите при нас още повече.“

Не е тайна, че девет от всеки десет стартиращи компании се провалят, а ето, че Христо е на път да запише поредния успех, противно на статистиките. Тайната? „Илиян казва, че по принцип съм такъв – графиката на мотивацията ми не е синусоида, ами е една права черта. Нямам спадове в ентусиазма“, смее се той. „Някак си, не мога да го обясня рационално, но имам нерационалното усещане, че като се хвана с нещо и трябва да го избутам колкото се може повече, повечето пъти докрай.“ Дори когато е достигнал резултат, той не се спира, защото обича да изпипва нещата до финалните и фини детайли. В днешната реалност, доминирана от нуждата за неотложно удовлетворение, в която неусетно губим навика да чакаме за информация или да се фокусираме на едно единствено нещо в определен момент, може би именно изпипването до последния детайл е чертата, която отличава Христо и увеличава шансовете му за успех. А как би се измерил този успех? Христо има ясна цел: „Искаме, така както на компютрите пише Intel Inside, така да има Playground Energy Inside на всички площадки. Ние да сме Интел на детските площадки.“